Mai 2016

Unde-s multi, puterea creste

6417557_orig.pngEști unul dintre acei profesioniști care lucrează cu oamenii, fie că ești psiholog, medic, asistent social, profesor, asistent medical sau preot? Ai trecut și tu, ca și mine, prin momente în care ai simțit nevoia să ceri părerea altui specialist sau să recomanzi clientului să se adreseze unui specialist dintr-un domeniu colateral și să nu știi la cine să-l trimiți? Poate ai făcut o formare în psihoterapie și ți-a prins foarte bine perioada de supervizare și întâlnirile de intervizare cu colegii de breaslă, în care discutai cazurile și provocările întâmpinate, iar ceilalți veneau cu sugestii și împărtășeau din experiența lor. După ce a trecut acea perioadă, simți lipsa acelor întâlniri?

Relatiile de familie ca drum spiritual

stogrea_adrian_1.jpgRelațiile de familie ca drum spiritual
by psihoterapeut sub supervizare Adrian Stogrea

Nevoia de conectare emoțională și de a ne împărtăși trăirile profunde cu alte ființe rămâne dezideratul suprem după care tânjim cu toții. Are la bază nevoia de a fi acceptați, iubiți, validați, care, când nu este împlinită, generează acea stare de gol profund pe care o simte majoritatea.

Rolurile sociale răspund tot mai puțin acestei nevoi fundamentale, valorile personale și colective trec printr-un proces de disoluție, iar existența cotidiană a devenit o competiție a supraviețuirii și a experimentării de false soluții  pentru umplerea acelui gol. În trecut, traiul într-o comunitate care își susținea membrii și reperele religioase erau mijloacele prin care oamenii își împlineau (macar parțial) nevoia de conectare. 

Echipa multidisciplinara in terapia familiei

1224973.jpgEchipa multidisciplinară în terapia familiei
by psihoterapeut Livia Băețica

În viața de zi cu zi familia se confruntă cu probleme sau chiar situații de criză, iar diferiți specialiști sunt pregătiți să o ajute. În funcție de dificultățile cu care se confruntă, dar și de mentalitate și de informațiile la care are acces, familia se adresează de obicei medicului, psihologului, consilierului școlar, asistentului social sau preotului.

Fiecare specialist intervine cu metodele specifice, însă de multe ori o echipă care împărtășește o cauză comună, aceea de a sprijini familia, poate avea rezultate mai bune decât oricare dintre acești specialiști lucrând separat. O abordare win-win, centrată pe resursele și punctele tari ale familiei stimulează familia în vederea implicării active în rezolvarea problemei. Astfel, însăși familia devine parte a echipei de intervenție.

 

Copiii nostri - oglinda noastra

cojan_mihaela.jpgCopiii noştri - oglinda noastră 
by psihoterapeut în supervizareMihaela Cojan

Nici un curs de dezvoltare personală nu poate fi atât de relevant şi de edificator ca o zi de observare a propriului tău copil pentru a te cunoaşte cu adevărat şi a înţelege cum eşti, ce faci şi ce obţii în urma acţiunilor tale.

Din păcate însă obişnuim să ne tratăm copiii ca pe nişte fiinţe mici, neajutorate, a nimic-ştiutoare şi a nimic-înţelegătoare. Suntem atenţi să nu cumva să greşească, să nu se lovească, să nu strice lucruri. Ne străduim cât putem să le impunem nişte reguli, să le îngrădim atent dorinţele, să le controlăm fiecare mişcare iar toate astea, desigur pentru siguranţa lor. Vrem să fie liniştiţi, politicoşi, să fie primii în clasă, şi eventual şi campioni la ceva... Din toată inima le dorim doar binele şi suntem convinşi că asta se poate dacă evităm răul. Dacă mereu avem grijă să nu... Asta când avem timp să ne ocupăm de ei. Există însă destui părinţi care nici pentru asta nu mai au timp, iar lucrurile ajung destul de repede să scape de sub control din păcate.